dinsdag 13 november 2012

Random | Nieuwe baan + sollicitatietips

Ladies! Sinds kort heb ik een nieuwe job #happyme ! Hoewel ik mijn werk als verkoopster bij ZEB erg graag deed, was het toch niet meteen iets wat ik op lange termijn kon blijven doen. Een halftijdse baan, weekend werk en heel onregelmatige uren behoren nu eenmaal niet tot mijn beeld van de ideale job. Vorige week tekende ik echter een contract voor een fulltime baan en houd me nu voornamelijk bezig met administratie. Iets helemaal anders, maar toch nog steeds iets wat ik graag doe. Door het zoeken naar een job, kreeg ik het idee dat het wel leuk kon zijn om enkele sollicitatietips te delen. Dat kan altijd wel van pas komen hé! ;)

De eerste indruk
Binnen de negen seconden heeft degene die het sollicitatiegesprek afneemt, al een indruk van jou gevormd. Het klinkt dan misschien wel enorm cliché, maar de eerste indruk is enorm belangrijk! Zorg daarom dat je er verzorgt bij loopt en je kledij aangepast is. Meer daarover in de volgende paragraaf :)

De kleren maken de man/vrouw
Hoewel je bij een sollicitatie haast automatisch denkt aan een strak mantelpankje en een strakke hoge staart, is dat niet altijd het beste :) Tenzij je solliciteert voor een functie die zo'n outfit verlangt uiteraard :) Indien je bijvoorbeeld solliciteert bij een hip platenlabel, mag je outfit er gerust wat persoonlijker en meer fashionable uitzien.
Hetzelfde geld uiteraard ook voor make-up. Solliciteer je voor een job als verkoopster bij een parfumerie, dan kan een mooi opgemaakt gezicht geen kwaad. Indien je liever aan de slag wil in een ziekenhuis -om maar iets te zeggen- is dit misschien niet zo'n goed idee.

Wees op tijd!
Nog een cliché zo hoog als een huis, maar deze kan opnieuw niet ontbreken. Wanneer je tien minuten te laten komt, maakt dit geen goede indruk -zie paragraaf 1 :) - op je potentiële werkgever. Zorg ook voor dat je niet te vroeg komt -neen, da's ook niet goed! Ongeveer vijf minuten vooraf is voldoende. Je wil immers niemand voor de voeten lopen.

Ken jezelf
De bedoeling van een sollicitatie, is dat je werkgever er achter komt wat voor vlees hij in de kuip heeft. Één van de veel gestelde vragen bij een sollicitatiegesprek is dan ook 'Geef drie positieve en drie negatieve karaktereigenschappen van jezelf.' Dit een zeer persoonlijke en confronterende opdracht, dus bij deze: denk er goed over na en be prepared!

Research!
Het is belangrijk te weten voor welk bedrijf je solliciteert. Dan heb ik het natuurlijk niet alleen over de naam, maar ook over de geschiedenis en de werking van het bedrijf. Met deze kennis uitpakken tijdens het gesprek is niet helemaal verboden, maar overdrijf niet :)
Zorg er ook voor dat je de functiebeschrijving en het profiel van de job in kwestie grondig gelezen hebt. Klinkt logisch, maar ik vond het toch wel het vermelden waard :)


Naar job zoeken en solliciteren kan erg stresserend en frustrerend zijn, maar deze kleine tips maken het -hopelijk- iets makkelijker.

Een job hebben is één ding, maar er van af geraken -indien je dus een ander job wil- is nog iets anders. Rond ontslag nemen en ontslagen worden zijn er immers honderden regeltjes die afhangen van situatie tot situatie. Vrees niet: daarover ga ik je geen advies geven :D
afbeeldingen via tumblr.
Hoe verliep jou eerste sollicitatie? 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk wanneer je een reactie plaatst!
Liefs, Sofie