zondag 25 november 2012

How To | Kleerkast opruimen


Een kleerkast vol en niets om aan te doen... Ik durf er bijna op wedden dat jullie het allemaal al eens hebben meegemaakt. Het ene te oud, het andere net iets te gekleed en dat ene jurkje dat je wel zou kunnen aandoen is zoek. Been there, done that! Daarom is het dus absoluut geen slecht idee om af en toe eens grote kuis in je kleerkast te houden  en je garderobe flink onder handen te nemen. Je hoeft niet meteen alles weg te gooien, geen paniek! 


Laat ik beginnen met een kleine demonstratie. Dit is hoe pro's het doen ;)

Hoewel ik niet in New York woon en mijn vrienden niet Charlotte, Samantha en Miranda heten, zijn de basispricipes van mijn closetclean wel hetzelfde: 'toss' en 'take' ! Ik maak dan ook meestal drie stappeltjes/hoopjes: toss, take en in doubt

Take
Begin het begin -in welke lade of kast dat ook is: wat wil ik zeker houden? 
 • Ik neem aan dat je je laatste aankopen niet meteen wil doneren aan het goede doel, dus begin maar met die te isoleren en bij het 'take' stappeltje te leggen. 
 • Omdat een aantal goede basics cruciaal zijn in je kleerkast, is het aan te raden deze veilig te stellen en bij op het veilige hoopje te gooien.
 • Iedere kleerkast heeft wel enkele blikvangers. Zo is er dat ene jurkje met die prachtige open rug en die jeans met die originele details. Ja, die mogen blijven.

Toss
Van sommige kledingstukken zal je afscheid moeten nemen. Maar hoe neem je zo'n beslissing...
 • Het is niet omdat het je favoriete sweater is dat je hem perse moet houden. Newsflash: sommige kleren verslijten ook! 
 • Net zoals Carrie 'the worst of the eigties' naar het 'toss' stappeltje verbant, zo moeten wij -ik althans- soms the worst of the nillies -en ja soms ook het slechtste van de ninties- met pijn in het hart (?) achter ons laten. 
 • Kom je een rokje tegen waarvan je je afvraagt of hij wel van jou is, of waarom je het ooit kocht? Waarschijnlijk gekocht in één of andere gekke bui, maar duidelijk niet gedragen. Weg ermee!

In doubt
Omdat ik niet zo goed ben in afscheid nemen -want aan elk kledingstuk hangt tenslotte ook wel een herinnering dramaqueen dat ik ben- creeër ik ook nog een 'In doubt' stappeltje. Alle kleren die misschien wel weg mogen, maar die je dan misschien ook heel hard zal missen, kunnen hier terecht. Toch volg ik hierbij ook enkele regels. 
 • Beperk het aantal twijfelgevallen tot een minimum. Het heeft geen zin om de helft van je kleerkast onder deze noemer onder te brengen.
 • Kapotte of serieus versleten kledingstukken behoren niet deze categorie, om de duidelijke reden dat ze niet meer draagbaar zijn.Tenzij voor een schilderklusje ofzo :)
 • Wanneer je de twijfelgevallen in zes maand niet hebt gedragen of overwogen, worden ze bij de volgende opruimbuurt resoluut naar het 'Toss' hoopje verwezen!

Second Hand
De kledij die je zelf niet meer zal dragen, kan wel nog nuttig zijn. 
 • Er een hele boel goede doelen en initiatieven die jouw 'oude' kledij maar al te graag hebben. Kijk daarom bij jou in de buurt of er geen dergelijke organisatie's zijn. 
 • Je kan ze ook altijd naar de Kringwinkel of Spullenhulp brengen. Spullenhulp werkt trouwens samen met jonge ontwerpers die aan de slag gaan met gedonneerde kledij.

Orde handhaven
Nu je weet wat je wil houden en al het andere netjes uit de weg is, is het belangrijk dat je de kledij netjes opbergt. 
 • Ik hou ervan om alles te sorteren alles te scheiden: t-shirts met korte mouwen samen, t-shirts met lange mouwen samen, winterpulls, zomerpulls,... You get it right
 • De twijfelgevallen leg ik wel altijd samen. Zo kan ik makkelijk bijhouden of ik ze al dan niet gedragen heb.
 • Herhaal dit ritueel minstens twee maal per jaar. Ik doe het zelf aan het einde van de zomer en aan het einde van de winter. Zo kan je het per seizoen makkelijk bijhouden. 


Wat zijn jouw tips als het op een nette kleerkast aankomt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk wanneer je een reactie plaatst!
Liefs, Sofie