dinsdag 21 augustus 2012

Shoppen | Budget vs High End

Wanneer ik terug kijk naar mijn beautyaankoopjes van een jaar geleden en ze vergelijk met de beautyspullen die ik nu aankoop, merk ik een groot verschil. Toen je me een jaar geleden €40 gaf om make-up of verzorging mee te kopen, zou ik die vast en zeker helemaal opgedaan hebben bij 't Kruidvat. Ik kwam dan buiten met een stuk of tien spullen die allemaal heel erg goedkoop waren. Geef me nu dat zelfde bedrag en ik spendeer het bij Planet Parfum of Galeria Inno -om maar iets te zeggen- aan één of twee luxeproducten. Hiervoor zijn verschillende redenen...


Number one: ik verdien nu zelf centjes -whoopwhoop- waardoor ik niet perse meer voor budgetproducten hoef te kiezen. Voordien was er gewoon geen andere mogelijkheid. 

Number two: it's addictive! Eens je al die mooie verpakkingen en fantastische producten begin te kopen, zie je gewoon geen reden meer om nog budget producten te proberen. Het 'beetje' extra betaal je er dan graag bij.

Het doel van dit artikel is niet dat er een soort 'winnaar' uit komt ofzo. Dat lijkt me onmogelijk. Vooral omdat er steeds voor-en tegenstanders voor beide soort beauty zullen zijn.Voor ik verder ga, wil ik dan ook  iets belangrijks kwijt. Het is namelijk zeker niet zo dat alle budget producten perse slecht of van mindere kwaliteit zijn. Het is ook niet altijd zo dat duurdere producten steeds goed zijn. Zo is er bijvoorbeeld een bepaald high-end beautymerk dat hele slechte nagellak heeft. En dat terwijl ik zweer bij mijn foundation van Catrice die amper €8 -ofzo- kost.

De reden dat high-end producten 'high-end' worden genoemd en dat ze zo duur zijn, heeft veel te maken met de naam van het merk. Consumenten tellen zonder veel moeite die extra centjes neer voor de nieuwste lipstick van Dior, gewoon omdat hij van Dior is. 
Daar is ook helemaal niets mee als je dat doet, yours truly loopt ook wel eens in die marketing-val.

Voor sommige producten kies je inderdaad beter voor een iets duurder merk. Dan heb ik het vooral over verzorging. Goedkopere merken verwerken vaak veel chemische rommel in hun producten, terwijl high-end merken hiervoor toch een oplossing trachten te zoeken.
Wat make-up betreft, maakt het soms niet zo heel veel uit of je nu iets van een cheap-ass merk of van een poepchique merk gebruikt. Sleek is een mooi voorbeeld dat gepigmenteerde oogschaduws niet duur moeten zijn!

Het verschil zit'm niet alleen in de producten. Waar vind je merken als Chanel, Dior en Guerlain terug? In de luxeparfumerie. En wat is eigen aan een parfumerie? Een verkoopster met kennis van zaken -of in het beste geval- een MUA. Die zijn er niet alleen om te verkopen -ook al is dat vaak prioritair- maar ook om je advies te geven over de producten. Ik zie de verkoopster bij Kruidvat nog niet vragen welke soort huid je hebt om je vervolgens al dan niet een foundation voor te stellen...

Op dit moment ben ikzelf dus helemaal in to high-end beautyproducten. Al heb ik ook mijn grenzen :) Hiermee bedoel ik dat ik €80 voor een YSL blush -ik zeg maar wat- toch wat te duur vind.
Dit wil trouwens niet zeggen dat ik nu helemaal niet meer bij Kruidvat buiten wandel met een hele zak vol Catrice spulletjes, maar het is eerder uitzonderlijk.


Wat verkies jij op dit moment: budget of high end? Waarom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk wanneer je een reactie plaatst!
Liefs, Sofie