zaterdag 11 februari 2012

Random | Dierproeven

Enige tijd geleden liet ik op twitter weten dat ik voor school een paper over dierproeven aan het schrijven was. Ik beloofde toen om die online te zetten, maar ik wou wachten tot ik mijn resultaten had. Sinds gisteren zijn die binnen, dus vandaag deel ik graag mijn paper rond dierproeven. Ik heb het zowel over dierproeven voor cosmetica als dierproeven in de medische sector. Het gaat er vooral over hoe deze dierproeven negatieve gevolgen hebben voor het hele milieu. Daarnaast ga ik ook op zoek naar enkele oplossingen en alternatieven. Ja, het iets helemaal anders dan je van mij gewoon bent, maar ik hoop dat je het toch weet te appreciëren. 

Hoewel deze foto ludiek bedoeld is, gebeuren dergelijke zaken dagelijks. Dieren worden gebruikt om allerlei zaken op te testen, gaande van make-up en verzorgingsproducten tot medicijnen en medische onderzoeken. 

Deze barbaarse handelingen hebben niet alleen gevolgen voor de dieren, maar ook voor de planeet, de mensen en de welvaart.
Door verschillende onderzoeken van medische aard, kunnen er genetische wijzigingen ontstaan. In Engeland kwamen er zo genetisch gewijzigde varkens in de voedselketens terecht. Deze wijzigingen waren het gevolg van dierproeven.
Dierproeven zijn dus niet alleen gevaarlijk voor de mens, maar bovendien zijn ze ook heel duur. Doordat men „maar met dieren‟ bezig is, heeft men ook de neiging om één bepaalde proef meerder malen te herhalen, iets wat het kostenplaatje niet echt drukt. Bovendien worden veel projecten met dierproeven na enkele maanden stopgezet, waardoor je letterlijk over weggesmeten geld kan spreken. Indien men het onderzoek toch afrondt, blijkt later vaak dat de resultaten van het onderzoek niet helemaal correct zijn.
Het aller belangrijkste argument tegen dierproeven is en blijft natuurlijk het dierenleed dat er mee gepaard gaat. Knaagdieren en apen zijn erg populair voor dierproeven. Knaagdieren doordat hun populatie steeds stijgt en apen omdat ze fysiologisch het dichts bij de mens staan. Hoewel men beweert dat deze dieren lichamelijk vaak geen hinder ondervinden van deze proeven en dus ook geen pijn lijden, is het wel zo dat deze dieren onder enorm veel stress komen te staan. Er zijn zelfs gevallen bekend van dieren met suïcidale neigingen, door de stress van de proeven. Vervolgens zijn er ook de gevallen gekend van konijnen die herhaaldelijk met shampoo worden gewassen om te testen hoe lang het duurt voor ze er blind van worden. Je kan dus wel zeggen dat het wordt milieu aantast!


Alternatieven
Wanneer we kijken naar testen van cosmetica en schoonheidsproducten op dieren, zien we gelukkig dat enkele merken hiervan zijn afgestapt. De producten van The Body Shop zijn namelijk niet op dieren getest. Daarnaast hebben ze ook een Animal Protection Steering Group, die de wetten i.v.m. met dierenrechten en dierproeven opvolgt.
Wat de medische dierproeven betreft, zijn er ook al enkele alternatieven. Deze kunnen we onderverdelen in drie grote groepen: in vitro onderzoek, het gebruik van computermodellen en laboratoriumopstellingen met „nepdieren‟. Deze laatste oplossing maakt gebruik van een soort levensechte poppen, waarop dezelfde test kunnen gebeuren als op echte dieren.


Bovenstaande afbeelding toont Ruben de rat en is een voorbeeld van zo‟n nepdier. Volgens wetenschappers is de anatomie van Ruben de rat niet te onderscheiden van een echte rat.


Wat kan ik er aan doen?
Gelukkig is men zich vandaag reeds bewust van de negatieve effecten en invloeden van dierproeven, maar in de praktijk is er nog veel werk aan de winkel. Vele mensen beseffen ook niet dat ze er zelf iets aan kunnen doen.

 • “Wat niet weet, niet deert”, vaak weten mensen gewoon niet dat bepaalde producten getest zijn op dieren. Je voldoende informeren is al een mooie eerste stap naar een wereld met minder (of geen!) dierproeven.
 •  Voor bijna elk product dat getest is op dieren bestaat er een product dat „dierenleedvrij is.

Indien je weet welke producten getest zijn op dieren, kan je op zoek gaan naar een alternatief en zo enkele dieren redden.

De eerste foto (het konijn) is mijn konijntje Lola. Ik mag er niet aan denken welk gruwelijk lot sommige van haar soortgenoten ondergaan...

Ik geef eerlijk toe dat ik er zelf niet altijd op let of een product al dan niet getest is op dieren. Maar als ik onderstaand lijstje bekijk, doe ik het nog niet zo slecht!
Volgende cosmetica merken testen hun producten niet op dieren:

 • The Body Shop
 • NYX
 • Burt's Bees
 • Essence
 • I Love... 
 • OPI
 • China Glaze
 • Carmex
 • Catrice
 • Kneipp
 • Lush
 • Crazy Rumors
 • Trind
 • Dermalogica
 • Herome
 • ...

Indien je dit lijstje nog kan aanvullen, laat het dan zeker weten! Een uitgebreider overzicht vind je trouwens op de website www.proefdiervrij.nl

Hoe zit het met jou: besteed jij hieraan veel aandacht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk wanneer je een reactie plaatst!
Liefs, Sofie