dinsdag 4 oktober 2011

Werelddierendag: mijn huisdieren

Vandaag, 4 oktober, is het weer zover: Werelddierendag. Een dag waarop we onze honden een extra knuffel geven en onze parkieten vrij mogen rondvliegen. Een dag waarop m'n de aandacht wil vestigen op de rechten van dieren. Een dag die we te danken hebben aan Franciscus van Assisi, patroonheilige van melaatsen, zwervers, planten en dieren! Op deze dag, stel ik je graag voor aan mijn huidieren: twee konijnen en een kat!

Mijn allereerste huisdier, was een vis...
Geen paniek, ik ga geen heel artikel wijden aan een vis! Begrijp me niet verkeerd, die diertjes kunnen best boeiend zijn, maar konijnen en katten vind ik net iets interessanter.

Een kat, een klassiek huisdier als je het mij vraagt. Ik snap ook goed waarom: veel verzorging komt er niet aan te pas. Wanneer je het beestje dagelijks eten en drinken geeft en regelmatig eens op controle gaat bij de dierenarts, is de kans groot dat het beestje lang leeft. Onze kat daarin tegen, wordt toch wel extra verwent. Ik stel je graag voor aan Charie, mijn kat.


Je ziet het misschien wel, dit beestje komt niets te kort. Ze krijgt kattensnoepjes, slaapt in m'n bed (ja ik weet dat dat niet helemaal goed is) en zit regelmatig op tafel (ja dat mag ook niet). Hoewel je het niet van een kat verwacht, is deze wel heel aanhankelijk! Ze volgt m'n vader als een hond... (Iets wat misschien wel wijst op een identiteitscrisis?) Het beestje is al tien jaar oud en lijkt het nog niet op te geven :)

Naast een kat, heb ik ook nog twee (dwerg)konijn. Lola en Paradijsje.
Lola
Paradijsje
Dwergkonijnen vragen heel wat meer aandacht en verzorging dan katten. Ze hebben een aangepaste woning nodig en vragen om een intensievere verzorging dan katten. Het hok moet regelmatig verschoont worden (vooral wanneer ze binnen zitten), de diertjes moeten regelmatig gecontroleerd worden op beestjes.
Een konijn geef je ook niet zomaar wat je wil. Wanneer ze verkeerde voeding krijgen, krijgen ze al snel last aan hun maag.
Ondanks het feit dat je ze goed moet verzorgen, zijn het toch schatjes :)
Tenslotte wil ik toch nog even zeggen dat je goed de voor -en nadelen moet afwegen wanneer je je een huisdier wil aanschaffen. 
Informeer je vooraf voldoende. Wanneer je twee dieren van dezelfde soort is het niet slecht om je ook te informeren naar het geslacht van de dieren. Een nest jonge konijntjes is lief, maar wat doe je ermee?
Zorg vooraf voor een goede huisvesting. Denk ook meteen aan een opvang voor wanneer je op vakantie zou gaan.
Wees er zeker van dat je je dieren voldoende aandacht kan geven en goed kan verzorgen.

Welke huisdieren heb / wil jij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk wanneer je een reactie plaatst!
Liefs, Sofie