zondag 11 september 2011

Stage, een gezellige drukte...

Je hebt het hopelijk nog niet gemerkt, maar achter de schermen van Muffins At Tiffany's is het bijzonder druk! De voorbije week stond helemaal in het teken van mijn stage en komende weekt komt daar ook nog school bij. Het leek me dus geen slecht idee om even uit te leggen welke opleiding ik volg en wat mijn stage precies inhoudt.  Deze informatie staat reeds kort beschrijven op de pagina 'About Sofie', maar ik denkt dat het geen kwaad kan om alles eens duidelijk uit te leggen!

Het is misschien niet slecht om eerste te vermelden dat ik een Belgische ben en dus gebruik maak van het Belgische schoolsysteem en de daarbij horende benamingen. Ik zal mijn best doen om alles zo concreet mogelijk uit te leggen, zodat het ook voor de Nederlandse dames (en heren?) onder ons duidelijk is.

Wat studeer ik?
Ik volg een opleiding Regentaat Plastische Opvoeding - Project Kunstvakken.

Wat is dat?
Een regentaat geeft les in de eerste en tweede graad middelbaar onderwijs. Dit wil zeggen dat ik les zal geven aan leerlingen van twaalf tot zestien jaar.
Ik zal niet alle vakken aan deze leerlingen geven, enkel Plastische Opvoeding. Dit houdt in dat ik hen technieken zal aanleren om te tekenen, schilderen,... Maar ook driedimensionaal werk, wat in de volksmond vaak 'knutselen' wordt genoemd, komt hier aan bod.
Tot zover denk ik dat alles nog vrij duidelijk is.
Project Kunstvakken is geen echt vak, het wordt niet onderwezen. Toch is het belangrijk dat er mensen met een dergelijke kennis en vaardigheden in het onderwijs te vinden zijn. Het is namelijk de bedoeling dat ik met dat diploma een brug kan vormen tussen kunst/cultuur en onderwijs. Dit deel van mijn opleiding mag je dan ook zeer breed opvatten.
Vorig jaar liep ik namelijk stage in een kunsteducatieve organisatie. Ik werkte toen mee aan een 'muziekkamp'. Ik kan geen enkele nood muziek lezen, laat staan dat ik een bestaand lied kan spelen op één of ander instrument. Daar ging het ook niet om, het was de bedoeling dat de kinderen (en ikzelf) zoveel mogelijk met klanken experimenteerden. Dit was echt een hele leuke ervaring!
Dit jaar loop ik stage in een cultureelcentrum. Een cultureelcentrum zorgt voor het cultureel aanbod binnen een stad of gemeente. Ze organiseren allerlei optredens, workshops, lezingen, vormingen,... Het is de bedoeling dat ik zoveel van dit alles meemaak op een actieve manier. Dit wil meteen zeggen dat ik ook 's avonds en in het weekend paraat moet zijn! Het is dus iets heel anders dan wat ik vorig jaar deed.Mijn eerste dagen zijn nu achter de rug en ik vond het toch spannend. Ik moet bijvoorbeeld afspraken maken, afspraken bevestigen, mensen contacteren,... Een grote verantwoordelijkheid! Gelukkig heb ik een vriendelijke mentor waarbij ik met al mijn vragen terecht kan.Zoals je ziet heb ik mijn handen vol. Zeker wanneer mijn stage in de scholen start en ik zelf ook terug les moet volgen, zal het enorm druk worden. Hoewel ik die gezellige drukte niet echt storend vind, denk ik er toch aan om het vanaf volgende maand anders aan te pakken. Ik denk er aan om slechts vier van de zeven dagen een artikel te plaatsen. Indien ik artikels wil plaatsen van dezelfde 'kwaliteit', lijkt dit mij de beste oplossing, ook voor mijn schoolwerk. Je mag zeker nog een artikel verwachten waarin ik dit verduidelijk. Tot eind deze maand blijft alles nog hetzelfde.

Hoe zit het met jullie school en stages?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik vind het leuk wanneer je een reactie plaatst!
Liefs, Sofie